Metodiky
V rámci řešení výzkumných projektů a řešení výzkumného záměru byly vytvořeny metodiky:
Příručka pro faremní zpracovatele mléka
Správná hygienická praxe získávání mléka ekologicky chovaných krav
Příprava referenčních vzorků a posouzení kvality kalibrace pro stanovení ketonů jako acetonu metodou infračervené spektroskopie FT v mléčných laboratořích
Efektivní kalibrace techniky MIR-FT pro měření močoviny v mléčných laboratořích na bázi referenčních hodnot výkonnostních testů
Aktualizace predikčních rovnic pro odhad celodenního výsledku v kontrole užitkovosti z alternativních výsledků složení mléka ranního a večerního nádoje v systému půldenního dojení
Doporučené postupy pro rozvoj chovu dojnic s cílem produkovat mléko jako potravinovou surovinu s vyšším zastoupením zdravotně prospěšných mastných kyselin mléčného tuku
Detekce bakteriofágové kontaminace, určení kritických míst možného zdroje kontaminace, metodický postup potvrzení bakteriofága a eliminace vzniklých technologických problémů, včetně návrhu sanitačních opatření
Využití modifikovaných kalibračních vzorků se zvýšeným obsahem základních složek při kalibraci IR přístrojů pro kontrolu složení mléka
Efektivní kalibrace techniky MIR-FT pro screening hodnoty ekvivalentu bodu mrznutí mléka v mléčných laboratořích na bázi referenčních hodnot výkonnostních testů
Identifikace subklinické ketózy krav v časné laktaci podle výsledků dojivosti a individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti a interpretace výsledků
Validace věrohodnosti výsledků mléčné užitkovosti při robotizovaném dojení (AMS) v postupu oficiální kontroly užitkovosti v kontrolní den a za delší časový interval
Podpora spolehlivosti výsledků určení produkčních ukazatelů v kontrole mléčné užitkovosti
Metodika testování účinnosti sanitačních roztoků proti plísním kontaminujícím potravinářské provozy, především mlékárny
Metodika izolace DNA v kvalitě pro PCR z komplexních vzorků pomocí magnetických mikročástic
Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, vyskytujících se v mléce,mlékárenských výrobcích a na výrobním zařízení a pomůckách,pomocí metody polymerázové řetězové reakces využitím rodově specifických primerů
Revize predikčních rovnic k PSB pro vzorkování mléka v kontroleužitkovosti při trojím denním dojení – intervalové řešení jako alternativa
Stanovení přítomnosti E. coli ve vzorku pomocí kapilární izoelektrické fokusace.
Modely metody identifikace zvodnění mléka u ovcí podle bodu mrznutí a hlavních složek s ohledem na počet somatických buněk
Transformace bakteriálních elektronických impulsů průtočné cytometrie na klasické hodnoty celkového počtu mesofilních mikroorganismů v laboratořích rozborů mléka
Předpověď úrovně termostability syrového kravského mléka pro výběr suroviny ke zpracování na kondenzované mléko podle faktorů prvovýroby
Odhad ztrát dojivosti koz podle počtu somatických buněk v mléce v kontrole užitkovosti
Postup predikce výsledků dojivosti v kontrole alternativního provedení mléčné užitkovosti dojeného skotu
Metodika nekultivační analýzy mikroflóry sýrů, solných lázní a nálevů s využitím denaturační gradientové gelové elektroforézy (DGGE)
Postup izolace celkové bakteriální DNA ze sýrů s dohřívanou sýřeninoupro následnou molekulárně-biologickou analýzu.
Metodika testování mikrobiologických a antimikrobiálních vlastností aktivních obalůs antimikrobiální vrstvou
Validace a doporučení ke kalibraci nepřímé metody infračervené spektroskopie pro stanovení profilu mastných kyselin mléčného tuku
CM35
Posouzení perzistence konjugované kyseliny linolové během technologie fermentace pro specifické kysané mléčné výrobky z faremní produkce
CM36
Validace a tvorba vybraných predikčních rovnic pro složení mléka při alternaci relevantních intervalů mezi dojením v kontrole užitkovosti
CM33
Systematická souhrnná zpráva energetického zdravotního stavu stáda dojnic – Ketosis Report
CM34
Příprava purifikovaného fága S. aureus pro použití ve veterinární praxi - CM_STAF1_2018
Izolace bovinní genomové DNA z neinvazivně získaných biologických vzorků - CM_181_2018
Genetické polymorfismy pro kvalitu kravského mléka - CM_1975_2018
Validace údaje hodnoty dojivosti v kontrolní den kontroly mléčné užitkovosti podle bezprostředně předchozí historie záznamů - CM_37_2018
Metodika stanovení Gram-negativních aerobních baktérií v syrovém mléce - QK1710156-CM1 (2018)
Postup použití a vyhodnocení účinnosti přípravku s včelím medem, propolisem a konopným olejem (Cannapro DCT) (2018)
Implementace limitního počtu mezofilních mikroorganismů v syrovém ovčím mléce do praxe (CPM-ovce) (2019)
Postup přípravy standardních vzorků pro hluboké zmražení a aplikaci ve výkonnostním testování analytické způsobilosti při určení složení mléka nepřímými metodami (cm38_2019)
Interní, faremní standard kvality syrového mléka malých přežvýkavců – počet somatických buněk (CM-PSB MP) (2019)
Výběr mikroskopických řas pro aplikaci do fermentovaných výrobků (mrasy_2019)
Interní, faremní standard kvality syrového mléka malých přežvýkavců (CM-Složky ovce a kozy)
Aktualizace správnosti vybraných výsledků a postupů pro akreditační audity laboratoří rozborů mléka v kontrole užitkovosti a kvality (CM39_2020)
Metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevům na (sub)pasterační teploty (QK1910121-CM1)
Metodika testování účinnosti sanitačních roztoků proti biofilmům (QK1710156-CM2)
Detekce potravinářsky nežádoucích bakterií v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP (QK1710156-CM3)
Alternativy ošetření a transportu vzorků v kontrole mléčné užitkovosti pro věrohodné výsledky analýz (CM41_2022)
Charakterizace selenem-obohacených mikroorganismů (COST_CM_2022)
Transport vzorků pro mikrobiologické vyšetření - doporučení pro postup mikrobiologických analýz v syrovém mléce při porušení chladového režimu během transportu vzorků do laboratoře (cm_transport_2023)
Eliminace azidiolového vlivu konzervace vzorků mléka na výsledky referenčních a rutinních mlékařských analytických metod
Postup nepřímého, rutinního, rychlého odhadu hodnoty titrační kyselosti mléka (CM40_2023)
Interpretace výsledků algoritmů kontroly dynamiky kvality mléka a selekce krav k antibiotickému zasušení v kontrole užitkovosti. (CM43_2023)
Metodická doporučení pro opatření ke snižování výskytu vybraných nebakteriálních původců mastitid v prvovýrobě mléka (CM_QK1910092-V20)