Projekty
Projekty:
Výzkumná činnost Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o. spočívá v řešení výzkumných projektů. Témata těchto projektů vznikají na jedné straně z návrhů řešitelů, tedy výzkumných pracovníků ústavu a vyplývají ze znalosti potřeb mlékárenského průmyslu u nás a ze znalostí úrovně a trendů výzkumných prací v zahraničí a na druhé straně z požadavků mlékárenských podniků. Takto vzniklé náměty jsou pak přizpůsobovány a formulovány do žádostí podávaných do různých grantových agentur a programů podporujících výzkum. Vedení a pracovníci ústavu jsou si vědomi, že uspět ve výběrových řízeních není jednoduché, protože přihlášených je obvykle několikanásobně více, než je finančních prostředků na financování rozumného počtu výzkumných projektů. V návrzích projektů se proto snaží uplatnit taková témata, která by měla obecné použití pro mlékárenský průmysl jako celek, aby každá mlékárna dosažené výsledky a poznatky mohla použít. Výzkumné projekty jsou zaměřeny především do těchto oblastí: rozvoj metod stanovení kvality mléka jako suroviny a mléčných produktů a meziproduktů; rozvoj technologií a rozvoj sortimentu výrobků, které mají vliv na zlepšování zdravotního stavu populace. Snahou je přitom poskytovat komplexní řešení problémů. To mnohdy vyžaduje spolupráci výzkumných pracovišť z různých vědních oborů, počínaje pěstitelskými a chovatelskými disciplinami, disciplinami veterinárního i humánního lékařství. Ústav spolupracuje případně i s výzkumem strojním. Na navrhovaných a řešených projektech VÚM spolupracují jak výzkumná pracoviště vysokých škol a universit, tak resortní a privátní výzkumné ústavy. Obdobně je zván ústav k účasti na řešení výzkumných projektů jinými výzkumnými organizacemi. VÚM se účastní průběžně i mezinárodních výzkumných projektů v mezinárodních výzkumných programech jako PHARE, COST, COPERNICUS, rámcové programy EU.
Návrhy projektů podpořených Ministerstvem zemědělství České republiky ve veřejné soutěži ve výzkumu a vývoji v rámci programu Výzkum v agrárním komplexu, VAK 2008-2011. Výsledky výzkumu budou v průběhu řešení projektů zdarma zveřejňovány na www.vumlekarensky.cz
Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů živočišného původu v řetězci prvovýroba - spotřebitel
Výzkum a vývoj mléčných synbiotických fermentovaných výrobků
Nové metody a postupy využití zemědělských surovin pro koncepci funkčních potravin
Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality.
– QI101B090 - návrh , výsledky
Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.
– QI91B053 - návrh , koordinátor projektu VŠCHT Praha
Návrhy projektů podpořených Ministerstvem zemědělství České republiky ve veřejné soutěži ve výzkumu a vývoji v rámci programu Výzkum v agrárním komplexu, KUS 2012-2018. Výsledky výzkumu budou v průběhu řešení projektů zdarma zveřejňovány na www.vumlekarensky.cz
Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek
- QJ1210376 - koordinátor projektu VŠCHT Praha
Výzkum, nové produkty a služby pro vytvoření centra prevence, detekce a podpory léčby mastitid
Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin
- QJ1210093 - koordinátor projektu ČZU Praha
Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi
Využití synergických účinků konopí, medu a propolisu pro podpůrnou léčbu infekcí mléčné žlázy
- QJ1510047 - koordinátor Agritec Plant Research s.r.o.
Fágová terapie infekcí vyvolaných Staphylococcus aureus v chovech hospodářských zvířat
- QJ1510216 - koordinátor VUVL v.v.i.
Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin
- QJ1510274 - koordinátor VŠCHT v Praze
Využití luskovino-obilních směsek ke zvýšení schopnosti udržitelné produkce objemných krmiv se zvýšeným obsa-
hem energie a živin za účelem zlepšení kvality živočišných produktů v konvenčním i ekologickém zemědělství
- QJ1510312 - koordinátor Agritec Plant Research s.r.o.
Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modi-
fikací profilu mastných kyselin mléčného tuku
- QJ1510336 - koordinátor JČU v Českých Budějovicích, výsledky
Fermentované mléčné výrobky a sýry pro zdravou výživu obyvatel, technologické postupy jejich výroby a metody hodnocení
s důrazem na vysokou mikrobiologickou bezpečnost a zlepšené nutriční parametry
Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit
přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR
- QJ1510339 - návrh , výsledky
Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců
- QJ1310107 - koordinátor VÚŽV v.v.i.
Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi
- QJ1510341 - návrh , sborník 2017 , výsledky
Návrhy projektů podpořených Ministerstvem zemědělství České republiky ve veřejné soutěži ve výzkumu a vývoji v rámci programu ZEMĚ 2017-2025. Výsledky výzkumu budou v průběhu řešení projektů zdarma zveřejňovány na www.vumlekarensky.cz
Nové přístupy a metody analýzy pro zajištěníkvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnostisýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivněníprocesů hygieny a sanitace při současném sníženízátěže životního prostředí odpadními vodami
- QK1710156 - návrh , výsledky
Workshopy:
13.6.2019
pozvánka |
představení |
nežádoucí MO |
S. aureus |
odběr vzorků |
sanitace |
měřící přístroje |
octové kvašení |
1.10.2020
Úvod |
Biogenní amíny |
Perzistentní kmeny |
Olfaktometrie |
Vady sýrů |
Rezistence než. MO |
Detekce biofilmů |
Měření NaCl |
Eklogicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů
- QK1910392 - koordinátor UTB ve Zlíně
Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.
Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků
- QK1910121 - koordinátor VÚVL v.v.i.
Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy
s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent
- QK1910300 - koordinátor VŠCHT v Praze
Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka
workshop - 21-10-2020 Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka - PREZENTACE
Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálněchemické vlastnosti potravinářských výrobků
- QK1910100 - koordinátor VŠCHT v Praze
Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.
- QK1910024 - návrh , výsledky
Nové spolehlivé metody detekce falšování kozího a ovčího mléka a mléčných výrobků
- QK1920222 - koordinátor ČZU v Praze