Projekty

Nacházíte se: Home > Výzkum > Projekty >

Projekty:

 

Výzkumná činnost Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o. spočívá v řešení výzkumných projektů. Témata těchto projektů vznikají na jedné straně z návrhů řešitelů, tedy výzkumných pracovníků ústavu a vyplývají ze znalosti potřeb mlékárenského průmyslu u nás a ze znalostí úrovně a trendů výzkumných prací v zahraničí a na druhé straně z požadavků mlékárenských podniků. Takto vzniklé náměty jsou pak přizpůsobovány a formulovány do žádostí podávaných do různých grantových agentur a programů podporujících výzkum. Vedení a pracovníci ústavu jsou si vědomi, že uspět ve výběrových řízeních není jednoduché, protože přihlášených je obvykle několikanásobně více, než je finančních prostředků na financování rozumného počtu výzkumných projektů. V návrzích projektů se proto snaží uplatnit taková témata, která by měla obecné použití pro mlékárenský průmysl jako celek, aby každá mlékárna dosažené výsledky a poznatky mohla použít. Výzkumné projekty jsou zaměřeny především do těchto oblastí: rozvoj metod stanovení kvality mléka jako suroviny a mléčných produktů a meziproduktů; rozvoj technologií a rozvoj sortimentu výrobků, které mají vliv na zlepšování zdravotního stavu populace. Snahou je přitom poskytovat komplexní řešení problémů. To mnohdy vyžaduje spolupráci výzkumných pracovišť z různých vědních oborů, počínaje pěstitelskými a chovatelskými disciplinami, disciplinami veterinárního  i humánního lékařství. Ústav spolupracuje případně i s výzkumem strojním. Na navrhovaných a řešených projektech VÚM spolupracují jak výzkumná pracoviště vysokých škol a universit, tak resortní a privátní výzkumné ústavy. Obdobně je zván ústav k účasti na řešení výzkumných projektů jinými výzkumnými organizacemi. VÚM se účastní průběžně i mezinárodních výzkumných  projektů v  mezinárodních výzkumných programech jako PHARE, COST, COPERNICUS, rámcové programy EU.

 

 

 

Návrhy projektů podpořených Ministerstvem zemědělství České republiky ve veřejné soutěži ve výzkumu a vývoji v rámci programu Výzkum v agrárním komplexu, VAK 2008-2011. Výsledky výzkumu budou v průběhu řešení projektů zdarma zveřejňovány na www.vumlekarensky.cz


 

 

Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů živočišného původu v řetězci prvovýroba - spotřebitel

 

- QI91B306 - návrh , výsledky

 

 

 

Výzkum a vývoj mléčných synbiotických fermentovaných výrobků

 

– QI91B274 - návrh , výsledky

 

 

 

Nové metody a postupy využití zemědělských surovin pro koncepci funkčních potravin

 

– QI91B089návrhvýsledky

 

 

 

Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality.

 

– QI101B090návrh , výsledky

 

 

 

Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.

 

– QI91B053 - návrh , koordinátor projektu VŠCHT Praha

 

 

 

 

Návrhy projektů podpořených Ministerstvem zemědělství České republiky ve veřejné soutěži ve výzkumu a vývoji v rámci programu Výzkum v agrárním komplexu, KUS 2012-2018. Výsledky výzkumu budou v průběhu řešení projektů zdarma zveřejňovány na www.vumlekarensky.cz

 


 

 

Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek

 

- QJ1210376 - koordinátor projektu VŠCHT Praha

 

 

Výzkum, nové produkty a služby pro vytvoření centra prevence, detekce a podpory léčby mastitid

 

- QJ1210301 - návrh, výsledky

 

 

Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin

 

- QJ1210093 - koordinátor projektu ČZU Praha

 

 

 

Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi

 

- QJ1210300 návrh, výsledky

 

 

Využití synergických účinků konopí, medu a propolisu pro podpůrnou léčbu infekcí mléčné žlázy

 

- QJ1510047 - koordinátor Agritec Plant Research s.r.o.

 

 

Fágová terapie infekcí vyvolaných Staphylococcus aureus v chovech hospodářských zvířat

 

- QJ1510216 - koordinátor VUVL v.v.i.

 

 

Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin

 

- QJ1510274 - koordinátor VŠCHT v Praze

 

 

Využití luskovino-obilních směsek ke zvýšení schopnosti udržitelné produkce objemných krmiv se zvýšeným obsa-

hem energie a živin za účelem zlepšení kvality živočišných produktů v konvenčním i ekologickém zemědělství

 

- QJ1510312 - koordinátor Agritec Plant Research s.r.o.

 

 

Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modi-

fikací profilu mastných kyselin mléčného tuku

 

- QJ1510336 - koordinátor JČU v Českých Budějovicích, výsledky

 

 

Fermentované mléčné výrobky a sýry pro zdravou výživu obyvatel, technologické postupy jejich výroby a metody hodnocení

s důrazem na vysokou mikrobiologickou bezpečnost a zlepšené nutriční parametry

 

- QJ1510338 návrh, výsledky

 

 

Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit

přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR

 

- QJ1510339 - návrh výsledky

 

 

Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců

 

- QJ1310107 - koordinátor VÚŽV v.v.i.

 

 

Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi

 

- QJ1510341 - návrh , sborník 2017 , výsledky

 

 

 

 

Návrhy projektů podpořených Ministerstvem zemědělství České republiky ve veřejné soutěži ve výzkumu a vývoji v rámci programu ZEMĚ 2017-2025. Výsledky výzkumu budou v průběhu řešení projektů zdarma zveřejňovány na www.vumlekarensky.cz

 


 

 

Nové přístupy a metody analýzy pro zajištěníkvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnostisýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivněníprocesů hygieny a sanitace při současném sníženízátěže životního prostředí odpadními vodami

 

- QK1710156 - návrh , výsledky

 


Workshopy:


13.6.2019

pozvánka

představení

nežádoucí MO

S. aureus

odběr vzorků

sanitace

měřící přístroje

octové kvašení

 

1.10.2020

 

pozvánka

 

 

Úvod

Biogenní amíny

Perzistentní kmeny

Olfaktometrie

Vady sýrů

Rezistence než. MO

Detekce biofilmů

Měření NaCl

 

 

 

Eklogicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů

 

- QK1910392 - koordinátor UTB ve Zlíně

 

 

Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.

 

- QK1910036 - návrh, výsledky

 

 

Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků

 

- QK1910121 - koordinátor VÚVL v.v.i.

 

 

Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy

s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent

 

- QK1910300 - koordinátor VŠCHT v Praze

 

 

Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka

 

- QK1910092 - návrh, výsledky

workshop - 21-10-2020 Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka - PREZENTACE

 

Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálněchemické vlastnosti potravinářských výrobků

 

- QK1910100 - koordinátor VŠCHT v Praze

 

 

Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.

 

- QK1910024 - návrh , výsledky

 

 

Nové spolehlivé metody detekce falšování kozího a ovčího mléka a mléčných výrobků

 

- QK1920222 - koordinátor ČZU v Praze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

csen
Mapa serveru Copyright © 2010 TVORBA STRÁNEK, WEBDESIGN
Spřátelené weby: VECTOR